Skip to Content

Hvordan stille sterkere når du går til banken for å spørre om lån

Posted on

Den desidert største pengeinvesteringen du gjør her i livet er sannsynligvis kjøp av egen bolig. Men i det siste har det vært mye snakk om de nye reglene mtp. egenkapital – Finanstilsynet har altså økt krav til egenkapital ved kjøp av bolig fra 10 til 15%. For mange unge som skal inn på markedet er dette en tung bør å bære.

Kreditt er et annet ord for lån – og kreditt forutsetter tillitt. Graden av tillitt utgjør din kredittverdighet. Og din kredittverdighet avgjør om, og hvor mye du eventuelt får i lån.

Her er noen tips til hvordan du stiller sterkere når du går inn dørene til banken din for å spørre om lån.

**Mulighet for sikkerhet/kausjon

** Dersom du stiller fast eiendom eller en formuegjenstand som sikkerhet for at du kan betale øker bankens tillit og dine sjanser for lån. Husk også at dine foreldre eller ande kan stille kausjon for deg, noe som er en annen måte å si at de går god for din betalingsevne og tar en del av risikoen for banken (i praksis betyr dette at banken kan gå til dine foreldre om du ikke klarer å betale så ikke ta for gitt at dette er noe dine foreleldre kan eller vil gå med på).

**Din arbeidsplass

** Har du en trygg og sikker arbeidsplass er dette er pluss. Om dette er tilfelle gjelder det altså å fremheve dette i møtet med banken.

**To er bedre enn én

** Ok, kanskje ikke et veldig praktisk tips – er man singel så er man singel; men om du har tenkt tanken å bli samboer er det mye lettere for banken å fordele risiko på to personer – og dermed si ja til et lån.

**Eksisterende kundeforhold

** Ja, selv i 2012 kan det hjelpe å ha et eksisterende kundeforhold til banken sin. Har du feks hatt innskudd i banken i flere år bidrar dette til å øke tilliten. Det samme gjelder om de kan sjekke din historikk og se at du har et “OK” forhold til økonomi.

**Evnen til å spare

** Hvis du har benyttet BSU (Boligsparing for Ungdom) har du vist evne til å spare og dette øker selvsagt banken tillit. Om du ikke har BSU – skaff deg dette umiddelbart; her er det også skattekroner å spare!

**Egenkapital

** De nye kravene til 15% egenkapital kan være vanskelig å oppfylle for mange. Ved kjøp av en leilighet til 2.000.000 for eksempel (som ikke er en urimelig høy pris) – må man stille med 300.000,- i egenkapital. Har man ikke dette stiller man dårlig i banken. Typisk får man egenkapital ved å spare (BSU) – men de fleste opparbeider seg dette ved å komme inn på markedet i utgangspunktet og så får man mer egenkapital etterhvert som man selger og oppgraderer til større leilighet. Eiendom vokser som kjent i verdi, stort sett.

Men hvordan komme seg inn på markedet i utgangspunktet? Her kan det være en idé å gå sammen med andre og kjøpe noe sammen. I stedet for å leie rom i et bofelleskap, hva med å starte deres eget bofelleskap ved å gå sammen 3 stykker og kjøpe en leilighet. Klarer du stille 100.000,- i egenkapital? Om ikke bør du kanskje begynne å spare med én gang slik at dette blir realistisk på et tidspunkt. Et alternativ kan være å ta opp forbrukslån/kredittkort for å stille egenkapital, men det er ikke å anbefale.

Lykke til!