Skip to Content

Vedlikehold av sykkel – hvordan man vasker og smører

Posted on

Denne videoen demonstrerer hvordan man vasker sykkelen med zalo-vann.

Når du smører giren er det viktig at du sprayer ned, og ikke inn (rett på) slik at du treffer bremseskiven – du ønsker ikke å få smøring på bremseskiven. Skjer dette må du gjerne bytte alt av bremseklosser osv.

Luft i dekkene er også viktig. Kjøp en god pumpe med med bar-mål, slik at du kan se at du får rett lufttrykk. Disse trenger ikke koste mer enn ca. 200kr på G-Max for eksempel. Riktig trykk varierer men kan f.eks. være 55-60 bar. Det er ikke noen faste regler på dette, det er litt individuelt så prøv deg frem.

Hold sykkelen ren jevnlig etter bruk.

Slik oljer du sykkel-kjede:

I videoen ovenfor bruker de en flytende olje og en fille (i stedet for spray-olje).

Beste utgangspunkt er å starte med et rent kjede. Dette får du ved å vaske kjedet godt med zalo-vann og en gammel oppvaskkost f.eks. Skrubb skikkelig.

Still sykkelen på hodet, om du ikke har mulighet til å henge den opp i luften. Drei kranken bakover mens du slenger på godt med olje. Så girer du litt for å fordele oljen utover alle navene.

Når du har smørt hele kjedet, skal du tørke av igjen oljen. Bruk en ren klut og hold den over kjedet mens du drar kranken bakover igjen – slik skal du fortsette helt til kjedet ikke lenger gir fra seg oljen på filla (faktisk!) .. så det skal altså bort mye olje. Dette er litt utopisk kanskje, om du ikke startet med helt rent kjede, men du får iallefall ta bort det meste da 😉