Skip to Content

Hva er debetkort?

Posted on
Kort fortalt er debetkort et kort hvor det trekkes direkte fra konto når man benytter kortet. I Norge heter systemet vi benytter til debetkort BankAxept, og i følge dem  betaler vi nordmenn i størrelsesorden 35 milliarder kroner med BankAxept. [1] Det er faktisk knapt noen i verden som bruker kort mer enn oss nordmenn.
Skal man kjøpe noe for 1000kr på debetkort må man altså ha minst 1000kr tilgjengelig på konto. Når man utfører en transaksjon med debetkort sjekkes saldo på bankkonto som er koblet opp mot debetkortet og man får “IKKE GODKJENT” om man ikke har nok penger på konto. Denne meldingen kan nok flere kjenne seg igjen i 😉
I andre enden av skalaen har man kredittkort. Her har man en kredittgrense som man kan benytte hver måned, og så lenge man betaler tilbake pengene før forfall medfører dette som oftest ikke noen ekstrautgifter. Her kan du lese litt om forskjell på debetkort og kredittkort.
I det lange løp er nok debetkort det som er rimeligst å bruke i lengden – det har lite gebyrer, og man slipper å bruke penger man ikke har. Det kan være en fordel å ha en egen konto for debetkort, i tillegg til én for lønn. På den måten kan man overføre fra lønnskonto til debetkort konto og ha mer kontroll på forbruket – og i tillegg står man sikrere dersom kortet skulle bli svindlet / stjålet.